Försvunnet bistånd

Tsunamins offer går miste om 535 miljoner dollar. Anledning - Pengarna är spårlöst försvunna.

Efter tsunamin i asien 2004 skänktes det otroliga mängder pengar från omvärlden. I Sverige donerade vi nog mer pengar än någonsin. Massor av pengar samlades in och skulle gå till återuppbyggnaden av tusentals hem. I dagens Aftonbladet och Expressen rapporterar man att totalt 535 miljoner dollar, alltså över 1 miljard svenska kronor inte kommit tillrätta.

Naturligtvis blir alla väldigt förvånade över detta. Men ärligt, är det inte så med allt bistånd? Svenska staten skickar massor med miljoner kronor utomlands i form av bistånd. Biståndspengar som med stor sannolikhet inte kommer dit dom är tänkte. Så länge biståndet består av pengar kommer det inte att nå rätt i slutänden. Bistånd bör helt enkelt bestå utav det som faktiskt behövs. Behöver man bygga nya hem, ska biståndet bestå av verktyg och byggnadsmaterial. Saknas det mat, ja då ska vi skicka mat. Men aldrig, aldrig och återigen aldrig, pengar.



Bort med recensioner

Inte min grej riktigt kände jag. Så nu rök kategorin "Recensioner" och de två inläggen jag gjort där. Ingen som sörjer dom direkt, speciellt inte jag! :p

Vill jag skriva om nåt dylikt gör jag det ändå.. och då mindre recensionsaktigt.

Tjipp...



Kebabpizza

Ett tappert försök. Lyckas det eller lyckas det inte?

Alltså.. Jag blir bara mer och mer förvånad över folks Internetvanor, och framförallt bloggvanor. De två högst rankade på blogg.se har bägge skrivit att dom ska äta kebabpizza. Ni såg rätt... kebabpizza. Det, gott folk, lockar tydligen läsare. Att däremot skriva om mer värdsliga saker som hemlösa, politiska misstag och annat som faktist berör oss mer än vad vi tror... det lockar - *trumvirvel* - åtminstonde fem tappra läsare om dagen. Har jag misslyckats så totalt med att locka läsare? Eller håller världen på att bli dummare för var dag som går?

Min största gissning är att folk håller på att bli dummare och blundar för allt som är viktigt.. I mean come on! Kebabpizza är j*vligt gott, men hallå! För att citera Anders: "...det räcker nu..."

Säg mig där ute, vad ska jag göra för att få mer läsare? Ska jag stajla bloggen, ska jag ha modereportage, eller skriva om Paris Hiltons senaste datehångel, eller kanske Sher's bortopererade revben?

Giv mig tips, danke schön!



Framtiden är ljus

I alla fall inom filmens värld.

Snart kommer det många har väntat på. Peter Jackson, skaparen av Sagan om ringen trilogin fortsätter producera filmer baserade på JRR Tolkiens böcker. Han kommer att producera två filmer baserade på "Bilbo"-böckerna. Vi Tolkien-fans får se fram emot dessa två filmer under 2010 och 2011.



Vem får betala?

Sitter och skummar nyheter på nätet och funderar över vad jag ska skriva om. Bland mord, våldtäkter, dödade husdjur och grisar i lägenheter fastnar jag för något som många hellre bryr sig mer om än andra hemska nyheter.

DN:s hemsida läser jag om förlorade skattemiljarder. Nyligen fick investmentbolaget Industrivärden rätt i Regeringsrätten i ett uppmärksammat skattemål. Att detta vinner laga kraft innebär att statskassan kan förlora så mycket som 60 miljarder i intäkter varje år. Det är nämligen bara för andra företag att göra likadant som Industrivärden.

Men vem är det då som får betala för denna förlorade inkomst? Med stor sannolikhet du och jag. 60 miljarder måste ju komma någonstans ifrån. Höjd A-kassa, högre bilförsäkringspremier, höjd bensinskatt... Det är bara att vänta och se....



Lite djur

Ja då inviger jag kategorin Fotografier då.

Tog lite bilder på fölet Hiawataa, också kallad Indy. Blev någon enstaka på hunden Laisa också.

Håll till godo gott folk.


           


   




GOD JUL

Ja vad kan man säga, God Jul alla jag känner och alla andra.

Idag blir det grovstädning av lägenheten. Det har varit kraftigt eftersatt ett tag nu, men eftersom ledigheten gör att man faktist har tid för det så ska det bli av. Har nämligen massor av skräp och damm som bara måste bort.

Ska förresten göra två nya kategorier i min blogg. Jag presenterar dom när dom är igång! Tills dess, en riktigt god jul.



När reklamen går för långt

Vi lever med reklam nästan dygnet runt, överallt. Vi har blivit vana med att bli matade med produktblad och TV-reklam. Det stör oss lite när vårt TV-program avbryts, vi suckar och går och gör annat eller byter kanal.

I tidningen sneglar vi lite på reklamen och bläddrar vidare. Men sen kommer den där reklamen som får oss att reagera. Oftast reagerar vi för att det är intressant, som den jag faktiskt spolade tillbaka igår för att se igen. Men sen kommer den reklamen som verkligen kryper i en. Jag pratar inte om den reklamen man verkligen gillar, utan tvärtom.

Att placera en reklam med orden "viril smak" tillsammans med en artikel med ordet "barnvåldtäkt" får mig verkligen inte att bli sugen på just det vinet...

Lite vin någon??

image29



Moralkakor

Det är inte undra på att svenssons fuskar och myglar. Vi gör ju bara som våra så kallade förebilder.


För det är väl så att de folkvalda ska vara lite utav en förebild för oss vanliga dödliga, eller? Men det är snarare tvärtom, de folkvalda borde använda svenssons som förebilder. Annars tar vi bara efter dem som bestämmer.
 

Som barn tar man efter sina föräldrar och andra viktiga människor i ens omgivning. Som vuxna gör vi som andra vuxna. Och om våra politiker fullständigt skiter i de regler och lagar dom själva satt upp, varför ska då vi andra följa dom?


Jag syftar just nu på det som "avslöjades" i Insider förra veckan. Före detta riksdagspolitiker som inte har något förtroendeuppdrag längre, men som fortfarande lyfter mer lön än vad många andra svenskar med jobb gör. Istället sitter dom hemma, läser böcker och för telepatiska konversationer med djur. Dom skäms inte ens för det.


Att ha en inkomstgaranti som avdankad politiker anser jag vara helt fel. Dom borde få a-kassa baserad på deras tidigare lön med ett visst maxtak, precis som alla andra. Man får sedan anpassa hela sin livsstil på det man då får ut. Sen ska man ta mig tusan försöka få ett nytt jobb om man ska få några pengar.


Kommer vi att protestera mot detta? Ja sannolikt. I alla fall i några dagar, sen kommer det falla i glömska

Kommer det att hända något? Nej antagligen inte...


Målet är nära nu

Ikväll ska jag fira mig själv.

Jag lyckades idag med det jag trodde var omöjligt. Jag sprang två kilometer under 9 minuter och 30 sekunder. Till och med under 9 minuter! Cirka 8 minuter och 50 sekunder. Nu är det bara att hålla upp tempot och göra om det hela den 10 januari.

Förutom de två kilometrarna ska jag lyfta och dra en docka som väger 77 kilo, göra ett koordinationstest där man ska hoppa och ducka samt eventuellt utföra ett simprov. Piece of cake!

Nu spelar jag lite Rocky Balboa-musik. Det får en på rätt humör för att springa lite till. Om ni vill sjunga med så finns texten här.




Mighty Me!


Idag blev det officiellt...

Nej , det är inte så att jag ska gifta mig, och inte heller ha barn! Ledsen mor och far, svärmor och svärfar! ^_^

Jag har fått förlängt vikariat till den sista maj. Jag är bäst helt enkelt! Som chefen sa "Du är en sån som behövs här". Självklart är jag det. Det här ska firas med en glad låt från de glada tiderna. Sjung med! Tryck F5 och börja från början. Fira med mig! ;)


Come all without
Come all within
You'll not see nothing like the Mighty Quinn
Come all without Come all within
You'll not see nothing like the Mighty Quinn

Everybody's building ships and boats
Some are building monuments,
others jotting down notes
Everybody's in despair, every girl and boy,
But when Quinn the Eskimo gets here,
Everybody's gonna jump for joy.

Come on without
Come on within
You'll not see nothing like the Mighty Quinn

I like to go just like the rest,
I like my sugar sweet
But jumping queues and making haste just ain't my cup of meat
Everybody's beneath the trees
feeding pidgeons on a limb
But when Quinn the Eskimo gets here,
all the pidgeons gonna run to him.

Come all without
Come all within
You'll not see nothing like the Mighty Quinn
Come all without
Come all within
You'll not see nothing like the Mighty Quinn

Let me do what I wanna do,
can't decide 'em all
Just tell me where to put 'em
and I'll tell you who to call
Nobody can get no sleep
there's someone on everyone's toes
But when Quinn the Eskimo gets here,
everybody's gonna wanna doze

Come all without(just singin a song)
Come all within(everybody)
You'll not see nothing like the Mighty Quinn(I wanna hear you sing!)

Come all without
Come all within (here he comes now)
You'll not see nothing like the Mighty Quinn (let's come on and sing)

Come all without (just singin a song)
Come all within (everybody)
You'll not see nothing like the Mighty Quinn

Come all without
Come all within
You'll not see nothing like the Mighty Quinn







ICA-hysterin

Vi är väl ändå väldigt mjäkiga vi svenskar. So what ifall ICA märkt om färs med en dag. EN DAG! Herregud vad är problemet? Visst det är emot lagen, det är en sak. Men vi svenskar klarar ju inte av annat än kliniskt ren mat. Rekommendationer hit och dit gör att vi mår hur dåligt som helst av mat utomlands.

Skölj gärna allt i ditt kök med antiseptisk vätska och duscha gärna innan du äter. Då slipper du magsjuka och salmonella. Kan säga att jag inte är det minsta hygienisk i mathållningen. Okej, jag tvättar händerna innan jag lagar mat. Eller sköljer dom i alla fall. Ibland... okej okej, jag är rätt dålig på hygienen när det gäller matlagning, jag erkänner.

Men å andra sidan har jag inte blivit magsjuk av det. Jag låter dessutom maten stå framme flera timmar innan det åker in i kylen. Ibland kan det stå framme över natten. Men vadå då? Bacillerna fryser antingen ihjäl i min kyl, eller sprätter som klämda finnar i micron när jag värmer maten.

Jag tänker då fortsätta köpa köttfärs hos ICA.



Härlig 60-talsmusik

Ja mina goda vänner.. Det som ni hör spelas just nu är The Letter med Box Tops. Från 60-talet.

Sjung med vet jag! Det brukar jag göra =)

Give me a ticket for an aeroplane
Ain't got time to take a fast train
Lonely days are gone, I'm a going home, my Baby just wrote me a letter

I don't care how much money I gotta spend.
I got to get back to my baby again
Lonely days are gone, I'm a going home, my Baby just wrote me a letter

Well she wrote me a letter, said she couldn't live without me no more
Listen Mister can't you see I got to get back to my baby once more
Anyway Yeah

Give me a ticket for an aeroplane.
Ain't got time to take a fast train
Lonely days are gone, I'm a going home, my Baby just wrote me a letter

Well she wrote me a letter, said she couldn't live without me no more
Listen Mister can't you see I got to get back to my baby once more
Anyway Yeah

Give me a ticket for an aeroplane.
Ain't got time to take a fast train
Lonely days are gone, I'm a going home, my Baby just wrote me a letter
My Baby just wrote me a letter




Antagningsbesked nummer 1

Ja så fick man det första antagningsbeskedet från Universitetet då.

Kan avslöja så mycket som att jag inte fattade ett sk*t av det dom skickade mig. Har jag kommit in eller inte? Efter mycket om och men fattade jag att jag bara blivit reserv. Typ reserv nummer 135 eller nåt sånt. Skoj. Jätteskoj.

Nåja, det kan ju tänkas att man kommer in i alla fall. Det här var ju bara första antagningsbeskedet. Ytterligare urval görs. Bara att hoppas på att de andra 135 plus dom som kommit in inte vill gå kursen.



Eritrianer är vita och afrikaner är svarta...

Det är härligt att åka buss. Speciellt Swebus.

I söndags när jag åkte från Karlskoga till Stockholm klev det på ett riktigt original i Västerås. En svart herre i 50-årsåldern, i sällskap med en yngre kvinna. Det hela börjar med att han sätter sig bredvid mig och blir serverad Cola i en plastmugg tillsammans med en tablett. Gött mos, en åksjuketablett tänker jag.

Sen börjar han prata med mig. Och oj, vad han pratar. Det enda jag tänkte på under hela resan var "synd att jag inte kunde spela in allt det här!" Direkt när vi åkte från Västerås började han. "Det finns många som heter Olle, vaktmästar-Olle..." "Fantomen känner du va? Och stålmannen, och han som är svanslös?" "Du menar Pelle Svanslös?" frågar jag. "Jaa Pelle Svanslös.. Han får man lära sig om i skolan."

Ja så fortsatte det ett bra tag. Visste ni förresten att ett bilbatteri väger 6 kilo. Som en bebis, som är två år. Två år och fem dagar. Och det är svårt att väga skogen... Pengar, ja det tillverkas av burkar som man sniffar i, sen har man lite betong, och tillslut har man diamantpudel och pudlar dom.. Tjoff så har vi pengar.

Men framför allt.. Det finns 6 miljoner människor på världen, och eritrianerna är vita..

Swebus - Det är att komma fram med mer kunskap än vad du hade när du började!


Män löper störst risk att drabbas av misshandel

Men vi har ingen stödtelefon för våldsutsatta män.


Jag är trött på att höra om särbehandling mellan män och kvinnor. Män och kvinnor har lika rätt till precis allt! Hur svårt kan det vara egentligen? Oavsett om det är en kvinna eller en man som misshandlats, eller tjänar mindre ska det vara lika villkor. Eller?


Det finns kvinnojourer, kvinnohus och stödtelefoner för kvinnor. Men var och när får männen samma stöd och hjälp? Tur att jag inte är utsatt, för jag har ingen aning om vart jag ska vända mig. Nu har Kvinnofridslinjen öppnat en ny dygnet-runt-linje man kan ringa. Även anhöriga kan ringa.


Men varför gör vi en sån här uppdelning på män och kvinnor? Vore det inte bra om det fanns en stödlinje för alla som är utsatta? En lag som behandlar ALLA våldsbrott i en nära relation istället för just våld mot kvinnor. En plats dit både utsatta män och kvinnor kan ta sig och få en fristad.


Det är män som löper störst risk till att bli misshandlade. Det här handlar i och för sig inte om en nära relation utan ute på stan. Men om det nu är män som löper störst riks att bli ett offer, varför har vi så lite resurser där?


Månadens stockholmare


I Stockholm City kan man varje månad rösta på tre personer som kan bli utnämnda till månadens stockholmare. Sen lottas det ut en person bland dem som har röstat som får ett månadskort på SL. Det är ju hur bra som helst. Men vad är det för personer man kan rösta på egentligen? Allt från stolpskott till B-kändisar. Men faktiskt en och annan värdig.


Den här månaden kan man rösta på följande tre:


Therese Alshammar -simmerska


Per Olofsson - VD för företaget Climatewell som tagit fram en unik metod att utvinna kyla och värme från solen.


Eva Dahlgren - sångerska


Ojoj, det kommer bli svårt att hitta någon som är värdig utmärkelsen månadens stockholmare bland dessa tre.


Therese, alltså hon är ju en jäkel på att simma. Bra går det för henne också tydligen. Hon ska ju dessutom ställa upp i OS i Peking. En guldmedalj i OS är väl rätt bra?


Eva, oh Eva. Var det inte du som började göra smycken? Eller blandar jag ihop dig med någon annan sångerska som heter Eva?


Per... Vad har du att komma med? Försöker du rädda världen eller? Bra jobbat säger jag bara!


Vad är vårdat yttre?

Alla har vi nog tagit del av nyheterna om Markus, 26 år som fått sparken från sitt jobb, för att han färgat en del av håret rött. Skandal tycker vissa, helt rätt tycker andra. Vad jag tycker? Att det var helt rätt att sparka honom.

En arbetsgivare har (eller borde i alla fall ha om dom inte har) full rätt att bestämma kläd- och uppförandekod. Vill man behålla sitt jobb så följer man dom bestämmelser som är uppsatta.

Vill inte arbetsgivaren att man ska ha en anskrämlig frisyr så ska man inte. Speciellt inte om man har en kundkontakt. På jobbet klär jag mig alltid propert, följer dom uppsatta reglerna. Om jag varit Markus arbetsgivare hade jag säkert gjort på samma sätt. Spelar ingen roll om han skulle må bättre psykiskt av att få hävda sin rätt till att se ut som han vill. Anser mina kunder att det ser förskräckligt ut så ska han rätta sig efter vad jag bestämmer.

Vad anser då vi vara vårdat yttre? Hur ska man se ut när man arbetar i serviceyrket? Skulle du ta in på ett hotell där Marilyn Manson stod och checkade in dig?



Välkommen till Grand Hotell!

image28



Kärlek = Skit

Eller så kan man säga tvärtom, att skit = kärlek.

Nu undrar ni säkert vad jag menar.

Jag vet vart vägen till min kärastes hjärta går. Och det går rakt igenom/förbi, osv, hennes hästar. I helgen har jag skyfflat totalt fyra skottkärror hästskit. Och jag gör det för att jag vet att hon blir glad då. Det finns nog inget som gör henne gladare än att jag gör något åt hennes hästar eller fixar nåt med hästarna. Är hon glad så är jag glad.

Jag fattar dock inte hur hon orkar. Jag är helt slut i kroppen efter allt skyfflande. Shit alltså vilket "hästgöra" ^_^ (haha, nu var jag lite rolig). Men att stå där med mocka-jängen (ser ut som en större variant av potatisspade, sån där som finns i butikerna som man tar potatis med) är lite kul. Det ser faktiskt ut som om man plockar upp potatis. Mörka små runda hårda grejer liksom.

Nåja, nu ska jag gå och raka av mig håret på huvudet. Sen ska jag diska. Får se om jag hinner med att kolla igenom papprena inför medarbetarsamtalet jag ska ha på jobbet imorgon. Det märks.

Håll till godo med lite bilder på mitt hjärtas "små" hjärtan Agimus och Nariaat.

image26                 image27

Berts bravader

Nu har jag varit lite dålig på att skriva här. Har inte haft nån direkt lust. Mörkret sätter sig på en och gör en trött och sävlig. Men i alla fall, en liten summering av helgen.

I fredags var jag ute med Anders, en arbetskamrat. Vi tog en tur med båten M/S Vindhem där det var dukat med julbord. Nästan 200 personer hade kommit för att äta. Hursomhelst var inte detta det mest intressenta jag skulle skriva om, utan min hemresa. Hemresor med pendeln kan ju faktiskt bli lite spännande när det är fredag eller lördag kväll.

Jag hittar en plats med fyra tomma säten. Grejt tänker jag och går dit. Inte undra på att det är ledigt där. Nån har lagt en liten "pizza" i hörnet. Nåja, jag sätter mig längst ut. Och där får jag sitta ensam ett tag. Det är ett par personer som gör sig besväret att ta första steget, men ser blaffan och uä-ar sig lite och vänder på klacken. Sen kommer det en modig kille, som spänner ögonen i mig istället för där han sätter fötterna. Spläff, rakt ner i kräken ^_^ Jag pekar lite försiktigt och ler åt han. Han byter plats och ojar sig lite. Fler försöker ansluta under resans gång, men vi sitter ensamma där. Småtalar lite grann med varandra.

Bredvid oss sitter det ett par punkare, en tjej och en kille. Killen är mest uttalad punkare med den klassiska tuppkammen. Tjejen ser väl hyfsat normal ut. Dom sitter och smuttar på en ciderburk och verkar inte direkt berusade. Åldern är nog i alla fall under 18 vad det ser ut som.

Nu kommer det en herre i 50-årsåldern med brun läderväska och sätter sig bredvid killen med tuppkamm. Tjejen sträcker fram näven och hälsar och frågar vad han heter. "Bert", svarar han. Sen börjar dom småtala lite. Eftersom jag har lite svag musik i örenen hör jag inte direkt vad dom säger. Sen helt plötsligt sträcker sig tjejen mot Bert och ska till att klappa honom på axeln ser det ut som. Men Bert börjar rygga bakåt och försöker värja sig. Helt rätt, för det var ingen klapp på axeln, utan snarare en örfil. En dålig örfil men den träffar iaf. "Jag gillar inte sverigedemokrater" säger tjejen.

Men hallå, tänker jag. Är hon helt väck i huvet eller! Så kan man ju inte göra. Bert sträcker sig mot oss och frågar om det är ledigt och han kan sitta där. "Ja om du inte har något emot den där".  "Men vi kan byta plats", säger jag. Men Bert går längre fram i vagnen istället. Han vill inte sitta nära överfallskvinnan. Jag som hade tänkt sätta mig där och jävlas lite med dom. Men jag sitter lugnt kvar vid min blaffa tills vi är framme i Väsby.

På vägen upp för trappan på stationen får jag ett slag i magen. Ett slag av en adrenalinkick. Där står två grabbar som börjar svinga slag mot varandra. Direkt när jag såg det så kickade försvarsställningen in. Det kändes som ett slag i magen när adrenalinet skickades ut. Men lika fort som det kom, så försvann det igen. Dom lattjade bara med varandra.

"Shit", tänkte jag. Att jag ska få en sån rusch bara av en sån grej. Det visar ju bara vad som händer med en bara för att man flyttat hit. Man är konstant beredd på att hamna i trubbel.

Hmm, det var fredagen det.

Lördag. Jobbade på Bauhaus. Inget nytt där. Förutom att jag fick inläggssulor till skorna. SKUF, Camelot hade julgrötsträff i Skogås. Jag hade tänkt ta mig dit och hälsa på folket, men insåg att jag inte skulle hinna. Eftersom min älskling är i Karlskoga så tar jag hand om hästarna. Som för övrigt är ett tufft och slitigt jobb. Det tog nästan en timme att bara mocka skit ju. =)

Men kan inte jag komma dit så får väl dom komma hit. Jag fick faktiskt besök här. Första gången vi haft folk här, förutom föräldrar då. Klasse, Sandra och Maria kom hit och gjorde mig sällskap på kvällen. Vi käkade pizza och diskuterade hur lägrena kunde bli bättre.

Nu får jag säkert skäll av min älskling för att jag inte städat innan jag tagit hem folk >_< hehe.

Nåja, nu är det söndag och jag ska kasta i mig mat och sen åka och jobba. Ikväll kommer Carro hem! Miss you!

Ha en bra dag alla!



RSS 2.0