En skrämmande syn på sexuellt utnyttjande

Jämställdheten här i landet sträcker sig inte längre än vad näsan räcker. När männen diskrimineras, misshandlas av hustrun, utnyttjas sexuellt eller våldtas, då blundar samhället och påstår att sånt inte inträffar. Men tro det eller ej, män behandlas illa och utnyttjas även de.


Jag läste nyss på aftonbladet.se om en 15-årig pojke som utnyttjas sexuellt av sin lärarinna. Hon påstod att det skulle hjälpa betygsättningen om han kysste henne och hade sex med henne. Skulle han få icke godkänt i ämnet så skulle han inte komma in på gymnasiet. Självklart var ju killen rädd för att inte komma in på gymnasiet så han ställde ju upp på det hela.


Tillslut mådde han så dåligt av det att han berättade för en fritidsledare som slog larm. Slutet gott, allting gott. Eller? Nej det är nu det går åt pipsvängen. Åklagaren väljer att lägga ner förundersökningen, trots att lärarinnan har erkänt. Anledningen till beslutet är dessutom helt absurd. Åklagaren påstår att inget brott har begåtts, eftersom pojken är över 15 år. Att kvinnan var pojkens lärarinna och därmed i så kallad beroendeställning tyckte inte åklagaren räckte. Och anledningen till det var att lärarinnan inte var den som betygsatte pojken.
 

Experten och tillika docenten i straffrätt Josef Zila uttalade sig på följande vis: "Hade det varit en manlig lärare och en 15-årig flicka hade det säkerligen lett till åtal." Jag kan inte annat än hålla med docenten. En mans övergrepp mot en kvinna är tydligen värre än en kvinnas övergrepp mot en man.


Det är ett solklart fall av BrB 6:3. Kvinnan var i beroendeställning oavsett om det var hon som satte betygen eller inte. Hon "hotade" ju faktiskt med sämre betyg om han inte ställde upp. Rekvisiten är uppfyllda. Lagen säger: "Den som förmår en person att företa eller tåla en sexuell handling genom att allvarligt missbruka att personen befinner sig i beroendeställning till gärningsmannen döms för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till fängelse i högst två år." Hon förmådde pojken att utföra en sexuell handling, genom att hävda att han skulle få lägre betyg om hon inte "hjälpte" honom.
 

Det återstår dock en fråga. Hur mycket sanning och rätt finns det i aftonbladets artikel? För att få en riktig bild utav det måste man vara fullt insatt i vad som hänt och det är ju vare sig jag eller Aftonbladet. Nu struntar ju jag i att ta reda på fulla sanningen och Aftonbladet är min starka tillförlitliga som jag baserar mina fantastiska inlägg på.



Vart går gränsen för djurplågeri?

Jag har en drös med kattungar som springer omkring i min trädgård och förstör. Hur blir jag av med problemet?

Experten tipsar;

  • Hugg huvudet av dem och gräv ner i trädgården.
  • Samla dem i en hink och häll kokande vatten över dem.
  • Stoppa dem i en påse och lägg i frysen. När de är döda gräv ner dem i trädgården.

Det här var ju jättefiffiga tips som då kan användas tillsammans med ett annat sätt att ta död på kattungarna. Nämligen Nemaslug, som är mikroskopiska rundmaskar som tränger in i kattens alla små kroppsöppningar och smittar med bakterier. Kattungarna dör efter ett par dagar. Kanonbra! Död åt alla kattungar...







Nu frågar jag mig, vart går gränsen för vad som ska vara djurplågeri? Vilka djur får vi plåga till döds, och vilka får vi inte plåga till döds? Alla har nog reagerat på att man inte kan behandla kattungar på det här viset, för det är ju djurplågeri å det grövsta. Släng mig i fängelset och kasta bort nyckeln!


Men byt då ut ordet kattunge mot mördarsnigel. Är det helt plötsligt okej att hälla kokande vatten över den levande snigeln, eller att låta den sakta frysa ihjäl i frysen? Vilka djur är det okej att plåga till döds?

Kan någon komma med ett bra svar?


Läs mer om jakten på mördarsniglar på aftonbladet.se.




Hedrar och minns med ett ljus

Eftersom jag inte kan åka till kyrkogården idag, och säkerligen inte kommer att ha tid inom den närmsta tiden så tänder jag ett ljus här. Ett ljus för minnen. Ett ljus för mormor.



image54







Polishögskolan - Ett framtida dagis?

Ja nu är ju då utredningen om den framtida Polisutbildningen klar - SOU 2008:39. Självklart har jag inte läst den 182 sidor långa utredningen, men jag uttalar mig ändå.


Det jag hört hittills tilltalar mig inte ett dugg. Det ställs inga krav på fysik, svenskt medborgarskap eller att ens kunna det svenska språket. Det är idag mer än 7000 personer som söker till utbildningen, och det är endast svenska medborgare som kan det svenska språket - hyfsat i alla fall. Om det nu blir fri sökning för alla, hur många kommer då söka?
 

Eftersom det nu inte finns några direkt stora krav på att få polisutbildning så kan vilken Kleti och Pleti som helst komma in på utbildningen, genomföra den och sedan vägras anställning på en polismyndighet för att de inte vill ha någon som inte kan tillräcklig svenska, inte orkar lyfta en kaffekopp eller har svenskt medborgarskap. Men det var tydligen en av tankarna hos utredarna, att det skulle bli ett överflöd av polisbehöriga människor, just för att det ska bli en större konkurrens på marknaden. Men vem satsar tre år och studieskulder om chansen är liten att faktiskt få jobb?


Jag läser ibland på forumet polisman.se, och där var det en användare som uttalade sig ganska kritiskt. Han hade blivit inbjuden till ett möte kring utredningen och fick då lite spännande information.
 

"Jag kan ju säga att jag mest bara satt och gapade när den kvinna som hade mötet kläckte ur sig att fysprov och svenska skulle bort så vi kunde rekrytera fler med annan etnisk bakrund samt fler kvinnor. Särskilt simning var tydligen något som dessa två grupper inte klarade av. När jag då i all ödmjukhet frågade vad som fick henne att tro att alla ur just dessa två grupper hade så svårt med simning fick jag inget svar, men så var det i alla fall förklarade hon förnumstigt. Sedan fortsatte hon då och berättade för oss att det minsann var polisens uppgift att lära dessa stackare att simma under utbildningens gång. Då höll jag på att gå i taket, ska polisen verkligen behöva lägga pengar och tid på att lära folk att simma!? Vill vi verkligen ha folk som inte är tillräckligt motiverade att de inte ens bryr sig om att lära sig simma innan de söker?" = Simskola


"Samma sak sa denna kvinna om de som inte hade tillräckliga kunskaper i svenska. Det kunde de minsann få lära sig på polisutbildningen.. Vafalls!? ska vi ha stödklasser i svenska på PHS??" = Svenska ABC


Kort sammanfattat - Den nya polisutbildningen ska lära oss svenska språket samt simkunnighet, sånt vi får lära oss på dagisnivå. Dagis, förskola, grundskola och gymnasiet har jag redan gått.


Nåja, man var kritisk till distansutbildningen också, men den föll ju ut väl. Lätt att vara kritisk när man inte läst utredningen! =)


Vi besvarar ditt samtal så fort som möjligt

Du har för närvarande plats 161 i kön... Du har för närvarande plats 80 i kö...


Ja mycket kan man säga om skatteverket, men de plockar samtal som rinnande vatten. Hursomhelst har jag fått min deklaration. Mamma har varit snäll och gjort min deklaration. Ungefär 3000 kronor i restskatt åker jag på. Mindre än väntat, men som tur är har jag sparat pengar efter att jag sålde lägenheten. För jag måste ju ge skatteverket en bit av kakan, alltså vinsten jag gjorde när jag sålde.


Nu har jag i alla fall ringt skatteverket och fått det bekräftat att de har fått mina pengar jag betalat in manuellt varje månad, och att det kommer att synas på slutskattebeskedet. Nu är det väl bara att deklarera in på Internet och betala mina skulder, så är allt frid och fröjd.


Daktyloskopi - läran om fingeravtryck

För cirka en månad sedan skickade jag ett CV till Polismyndigheten i Stockholms län. Närmare bestämt till Tekniska roteln och fingeravtrycksavdelningen. Idag ringde de upp mig.

För er som inte är insatta i mina yrkesintressen kommer här en kort förklaring - Jag är intresserad av kriminalteknik, brottsplatsundersökningar och allt vad det heter. När tekniska roteln sökte medarbetare tvekade jag inte att söka. Jag hade absolut ingen förhoppning att bli kallad till intervju, utan det var mest en rolig grej. Jag skrev ju faktisk i CV:t att jag förväntade mig att börja på Polishögskolan i augusti.

När jag fick samtalet var min första tanke, "hur tusan fick de tag på mitt mobilnummer!?". Det är ju ofta folk ringer till mig på jobbet och presenterar sig med namn och avdelning, precis som den här kvinnan gjorde. Först när hon sa att det gällde min ansökan trillade polletten ner.

Över 30 ansökningar hade de fått in. Av dessa hade de valt ut tolv stycken som skulle få komma och göra ett första prov för att se hur man klarade av att tolka avancerade mönster. Man måste ha ögon för detaljer, och kunna se skillnader och likheter i vissa mönster. Medan hon förklarade allt så tänkte jag bara, "hon kan väl inte ha ringt för att tala om att jag inte är en av de tolv utvalda?". Och jag hade faktiskt rätt. Jag var en av de tolv utvalda.

Så på fredag klockan 09:00 får ni hålla tummarna för att testerna går bra! Går det vägen kanske herrn blir daktylog snart =)


image52




Bert Karlsson - Sveriges nya statsminister

Jag har aldrig riktigt tyckt om Bert Karlsson. Än skränig gubbe som ständigt rackar ner på folk. Men det är ruter i honom. Han verkar faktiskt vara riktigt klok. Han vågar säga det andra bara tänker.
 

Han skriver idag en krönika på aftonbladet.se, där han totalt sågar den svenska politiken, och jag kan inte annat än hålla med honom. Bert Karlsson som VD i Sverige AB, sen får han anställa folk genom intervjuer, där vi kan rösta ut dem som vi inte vill ha med i styrelsen.
 

Skämt åsido, jag har länge varit inne på samma spår. Anställ folk i ministeriet som har erfarenhet på det området de ska jobba. Såna som har arbetslivserfarenhet, och inte bara politisk erfarenhet. Nu säger jag inte så mycket mer än, läs Berts debattkrönika!



Kalsongkocken

Ja det finns ju redan en naken kock, en farlig kock, en arg kock och en massa andra kockar. Men finns det en kock i kalsonger? Nej, just precis! (Fast det finns det säkert bara för det)

Det var en helt vanlig kväll, och jag skulle till att laga mat. Som vanligt brukar jag ta av mig jeansen och tillhörande beklädnad när jag kommer hem, för att bara vara iklädd en t-shirt och mysbyxor. Men idag kom jag inte så långt, så jag nöjde mig med att springa omkring i kalsonger här hemma. Det hindrade mig inte heller från att laga mat. Jag snörde på mig mitt röda förkläde som det står God Jul på och började laga maten. Idag blev det en bacon-korv-grädd-och-mjölk-sås, med tillhörande pasta.

För att göra det lite mer intressantare så tog jag lite tjusiga bilder på det hela. Och även på mig i mitt tjusiga förkläde. Så håll till godo! Maten blev förresten riktigt god!


Först så skar jag baconen och korven i mindre bitar.




Sen stekte jag baconen och korven.




Efter att ha hällt i både mjölk (redning med mjöl och mjölk), grädde och diverse andra spännande kryddor, så var det dags för pastan. (500 g)





Här häller jag i redningen i såsen. Ser mäkta förvånad över att bli ertappad halvnaken med bara kalsonger och förkläde när jag lagar mat.





När allt fått puttra klart är det dags att äta. Serverat med lite Pustasallad från Willy's blev det en toppenmåltid. Kryddorna som användes var bland annat; svartpepper, vitpeppar, timjan, basilika samt den hemliga kryddan Fransk dressing! *mums*






En doft av vår - En hjärnsläppsmorgon

Imorse klockan 05:45 när jag gick till bussen kände jag vårens och sommarens bekanta dofter. Det var inte så varmt, men regnet duggade ner över mig. Det var regnet som var upphovet till de bekanta dofterna. Ni vet hur det är när regnet dalar ner och maskarna börjar ringla på asfalten, i desperata försök att hitta till en bit jord igen.

Ja det är doften av mask jag pratar om. Maskar som ringlar har en förmåga att lukta på ett visst sätt.
 

Varför ringlar maskar alltid upp på asfalten för att dö? Antingen torkar de när regnet slutar, eller så kommer det en fågel och äter upp dem. I andra fall så trampar, hoppar, cyklar vi ihjäl dem.


Den här morgonen har varit kaotiskt. Jag har fullständigt hjärnsläpp, stammar, säger konstiga saker och har inte riktigt full koll på vad jag gör. Hoppas jag vaknar till snart!



Att använda hjärnan

Människan i sig är en fantastisk skapelse. Den mänskliga hjärnan är än mer fantastisk. Att hjärnan är komplex i sin uppbyggnad det vet vi alla. Vi vet att det ringlar sig massor med synapser i vår skalle, och att det går elektriska impulser som styrs av olika kemiska ämnens reaktioner med varandra (eller nåt i den stilen i alla fall).

Men vi vet inte hur vi får hela hjärnan att fungera.


Människan använder cirka 10 % av sin hjärnkapacitet, och vi är ruskigt smarta. Men vad gör vi med resterande 90 % som inte används? Kan vi få de övriga 90 % att fungera? Vad händer om man aktiverar fler delar i hjärnan som inte är aktiva? Ja frågorna är många men svaren är få.
 

Det forskas för lite om hjärnan och dess uppbyggnad och funktion. Vad kommer det sig att psykisk störning uppstår, och vad räknas som en psykisk störning? Hur vet vi med säkerhet att en människas "psykiska störning" inte egentligen är ett normalt beteende? Människan är i grund och botten ett djur, och det som vi kallar för psykisk sjukdom kanske är ett normalt beteende, men som vi tvingats att gömma undan för att bli en civiliserad kultur.


Men det finns människor som klarar sånt som vi andra inte kan. Autistiska personer och savanter har förmågor som vi vanliga människor saknar. Dessa personer kan vara extremt duktiga konstnärer, eller ha ett minne utöver det normala. Och då menar jag något i hästväg. Aftonbladet.se skriver idag om autistiske Stephen Wiltshire som har ett fotografiskt minne och är en fantastisk konstnär. Han målar av byggnader, i exakt utförande och dessutom helt skalenligt. Visst, det kan väl vilken duktig konstnär som helst, men skillnaden här är att Stephen inte behöver se det han avbildar mer än en gång.
 

Det finns ytterligare en känd person, savanten Kim Peek. Han har en otrolig minneskapacitet, och memorerar i princip allt han läser. Förstå att ha den egenskapen, man skulle aldrig behöva ha problem att lära sig saker i skolan. Tänk att kunna hela läroboken utantill!


Hjärnan är en komplex maskin, men ack så sårbar. Ta hand om din hjärna, använd hjälm när du cyklar, slå eller sparka inte någon i huvudet, utan vårda den med ömhet.


Två frågeställningar får svar

Okej, enligt önskemål kommer här svaren på fråga ett och två från polisintervjun.

Kan en polis vara politiskt aktiv?
Ja absolut.
Det här ledde naturligtvis till följdfrågan;
 I alla partier?
Nja det kanske inte är så lämpligt att vara med i Nationaldemokraterna direkt.
Om en kollega till dig skulle vara med i Sverigedemokraterna då?
Det beror kanske lite grann på vad kollegan har för syfte med att vara aktiv i SD. Än så länge är det ju inte politiskt korrekt att ha samröre med SD, det är inte accepterat riktigt.
Det är inte rumsrent.
Nej precis. Men man får väl diskutera saken med kollegan och ta reda på vad han/hon har för bakomliggande syfte till att vara aktiv i partiet. Att diskutera politik är roligt.


Kan man bli polis om man varit straffad?
Alltså, det beror väl på vad man varit straffad för.
Säg att du gjorde ett inbrott när du var 16, och att du är 26 nu.
Ja men absolut. Alla har ju rätt till en andra chans. Man har säkert med sig en hel del nyttiga erfarenhet från det man gjort.
Men om man är inne på femte andra chansen då?
Nja, nån måtta får det allt vara.
Om en kollega röker på nån helg lite då och då, och tycker att det är en bagatell.
Först och främst skulle jag försöka förmå kollegan att självmant ge upp missbruket. En missbrukare behöver ju först och främst hjälp. Att avskeda en person för en sån sak kan ju eventuellt leda till att missbruket förvärras. Här förtjänar man verkligen en andra chans. Jag skulle verkligen försöka hjälpa min kollega i det här fallet.


Ja så här såg det ungefär ut. Jag kommer naturligtvis inte ihåg alla detaljer kring frågorna eller mina svar. Men på ett ungefär svarade jag så här. Hoppas ni blev nöjda, och tycker ni inte som mig så kommentera gärna.



Nu är målet nära

Efter två dagars tester återstår väntan. I mitten på maj får jag besked om huruvida jag kommit in på Polishögskolan eller inte, och kanske mer intressant, vart jag kommer in.


Jag har alltså spenderat två dagar på Pliktverket i Täby där jag blivit utsatt för diverse förnedrande rekryteringsprocesser. Nej, jag skojar bara. Det var inte förnedrande överhuvudtaget, snarare väldigt roligt och intressant. För att alla som läser ska få veta så mycket som möjligt om vad jag varit med om, samt lite om hur testerna ser ut kommer jag att ge er min berättelse här nedan. Så håll till godo.


Databaserat anlagstest

Efter incheckning och information är det dags för mig och min grupp att göra det databaserade anlagstestet. Testet är upplagt i sex olika delar med olika typer av uppgifter. Svaren gås sedan igenom av psykologen som använder testet som underlag under intervjun. Först får man svara på frågor om sig själv och ens bakgrund. Sedan kommer en del med analogier, där man ska passa ihop två ord. Det är även motsatsord man ska passa ihop. Därefter det spännande "vikprovet" där man får se en ihopvikt figur med cirklar med siffror i, på olika ställen på figuren. Den ska man sedan i utvikt läge placera siffrorna rätt på. Sedan kommer mattetestet. Och jag kan lova att den delen inte gick bra. 2 rätt, 3 fel och 5 "vet ej". En, två, tre, många bovar.

Överlag så gick testet bra (fick se resultatet hos psykologen, mer om det kommer)


Polisintervju

Efter lunch, när jag trodde att jag skulle få göra läkarundersökning med pisseprov, och därför inte gick och kissade, så var det istället dags för en timmes intervju med en manlig och en kvinnlig polis. Till väntrummet kommer det en lång, smal och ganska blek. Eller ljus kanske man ska säga. Han presenterar sig som Russel bla-bla-bla-nånting, med lite engelsk brytning. Vi knallar iväg till ett rum där den kvinnliga polisen väntar. Vad hon hette det kommer jag inte ihåg. Intervjun gick nästan för smidigt tycker jag. Inga direkt pressande frågor, utan ganska normala frågor.


Kan en polis vara politisk aktiv?

Kan en som varit straffad bli polis?

Vad gör du om en kollega missbrukar?

Läser du vad som händer i Sverige?

Hur ställer jag mig till att bära vapen?

Vad tycker jag om kvinnliga chefer?


Ja ganska enkla frågor som jag svarade väldigt bra på, tycker jag. Det fanns fler frågor, men de var väl inte lika intressanta. Mina svar tänker jag inte heller dela med mig av, för det blir så mycket då. Eventuellt om någon tjatar att jag kan göra ett separat inlägg om just den frågan =)


Hälsoundersökning

Äntligen dags att få urinera lite. För övrigt det absolut enklaste provet de här dagarna. Börjar med Isokai-testet, alltså styrke- och lyftprovet. Går fantastiskt bra och jag lyfter en åtta på skalen. En stor skillnad om man jämför med när jag mönstrade för tio år sen och lyfte en tvåa. Sen var det dags för hörselprovet. Fick då sitta i en pytteliten ljudisolerad låda med ett par hörlurar och ett handtag med en knapp. På vänster öra missade jag några pip, men det var helt normal hörsel. Kan vara så att mina hjärtslag överröstade pipen efter den jobbiga kraftansträngningen på Isokai. Syntestet, det jag fruktat mest, gick bra. Med korrektion så låg jag på 0,8, vilket är gränsen för vad man får ligga på. Utan korrektion hade jag 0,4 vilket är bättre än vad jag haft tidigare. Färgseendet var klockrent! Hos läkaren gick det bara bra, inga konstigheter.


Slut för dagen

Jahopp och så var det inget mer den här dagen, utan det var rast och vila till klockan åtta dagen därpå. Och vid det här laget hade tiden hunnit bli 15:00. Kvällen avslutades med kvällsmat på Thai-restaurang och kortspel med "kollegorna". Vi hade minst sagt roligt åt varandras intervjuer.


Dag två - Psykologen

Det absolut sista testet - den fruktade psykologen. Som jag definitivt inte behövde frukta, för hon precis som poliserna, var grymt trevlig och bra. Jag fick intrycket av att hon redan "dömt" mig, och det utefter min arbetsgivare. Det ska ta ungefär en timme hos psykologen, men det tog nog inte mer än 20-30 minuter. Inga HBT-frågor, inga invandrarfrågor eller sånt, utan bara vanligt prat om hur jag växte upp med mera.


Beskriv din pappa med några ord?

Beskriv din mamma med några ord?

Hur såg din familj ut under uppväxten, och är situationen densamma nu?

Hade du inlärningssvårigheter i skolan?


Vi pratade en del om min skoltid, om hur blyghet förvandlats till sin raka motsats. Att mogna, våga och växa. Vi kom naturligtvis in på mitt tidigare yrke som fotograf och hur det kan vara en fördel inom polisyrket. Förmågan att se detaljer på ett annat vis än andra. Jag fick sen se resultatet från det databaserade anlagstestet, och det låg runt medel, 5-6 (en stark trea med deras räkning sett). Svenskan och utvikningen hade jag bäst resultat på. Hon tyckte att mitt detaljsinne som fotograf gjorde att mitt resultat på utvikningen var så bra. Jag som brukar ha jättesvårt för den här typen av uppgifter klarade mig alltså galant! Hon tyckte för övrigt att mitt personliga brev var väldigt välformulerat. Efter en stund sa hon att hon inte hade mer frågor till mig, och önskade mig lycka till i framtiden.


Klockan var nu straxt före nio på förmiddagen och jag var klar. Jag hade en enorm känsla efter det här. Det kändes riktigt, riktigt bra. Jag var mycket nöjd med min prestation. Min förhoppning är att rekryterarna kände likadant.


Nu behöver jag bara sitta lugnt och vänta. I mitten på maj kommer beskedet!


RSS 2.0