Att använda hjärnan

Människan i sig är en fantastisk skapelse. Den mänskliga hjärnan är än mer fantastisk. Att hjärnan är komplex i sin uppbyggnad det vet vi alla. Vi vet att det ringlar sig massor med synapser i vår skalle, och att det går elektriska impulser som styrs av olika kemiska ämnens reaktioner med varandra (eller nåt i den stilen i alla fall).

Men vi vet inte hur vi får hela hjärnan att fungera.


Människan använder cirka 10 % av sin hjärnkapacitet, och vi är ruskigt smarta. Men vad gör vi med resterande 90 % som inte används? Kan vi få de övriga 90 % att fungera? Vad händer om man aktiverar fler delar i hjärnan som inte är aktiva? Ja frågorna är många men svaren är få.
 

Det forskas för lite om hjärnan och dess uppbyggnad och funktion. Vad kommer det sig att psykisk störning uppstår, och vad räknas som en psykisk störning? Hur vet vi med säkerhet att en människas "psykiska störning" inte egentligen är ett normalt beteende? Människan är i grund och botten ett djur, och det som vi kallar för psykisk sjukdom kanske är ett normalt beteende, men som vi tvingats att gömma undan för att bli en civiliserad kultur.


Men det finns människor som klarar sånt som vi andra inte kan. Autistiska personer och savanter har förmågor som vi vanliga människor saknar. Dessa personer kan vara extremt duktiga konstnärer, eller ha ett minne utöver det normala. Och då menar jag något i hästväg. Aftonbladet.se skriver idag om autistiske Stephen Wiltshire som har ett fotografiskt minne och är en fantastisk konstnär. Han målar av byggnader, i exakt utförande och dessutom helt skalenligt. Visst, det kan väl vilken duktig konstnär som helst, men skillnaden här är att Stephen inte behöver se det han avbildar mer än en gång.
 

Det finns ytterligare en känd person, savanten Kim Peek. Han har en otrolig minneskapacitet, och memorerar i princip allt han läser. Förstå att ha den egenskapen, man skulle aldrig behöva ha problem att lära sig saker i skolan. Tänk att kunna hela läroboken utantill!


Hjärnan är en komplex maskin, men ack så sårbar. Ta hand om din hjärna, använd hjälm när du cyklar, slå eller sparka inte någon i huvudet, utan vårda den med ömhet.


Kommentarer
Postat av: Karin

Använder du hjälm och är rädd om din skalle??=)

2008-04-04 @ 17:03:59
Postat av: t00b

Jag cyklar inte ;) Men klart jag är rädd om skallen!

2008-04-05 @ 23:00:17
URL: http://t00b.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0