Vad händer när vi besegrat vår naturliga fiende?

Sjukdom är det som alltid har hållit beståndet i schack, och det gäller inom alla djurslag. Utöver sjukdom så finns det nästan alltid någon som ligger högre i näringskedjan, som kommer att äta upp dig. Människan är mer eller mindre alla djurs fiende.

Min syster är att tacka för det här djupa inlägget som komma skall. Hon frågade mig varför jag inte stödjer Rosa Bandet, när cancer ligger i släkten. Och hon ska få ett svar. Ett svar så djupt, men kanske för många stötande.

Själv anser jag att döden, precis som födseln, är en del av vår natur. Vi ska alla den vägen vandra, vissa tidigt andra sent, vissa för en lugn väg, medan andra får en tuff väg. När min tid är kommen, så är den kommen. Jag vill inte vara uppkopplad till en massa maskiner som håller mig vid liv, eller får massa mediciner som fördröjer min resa till slutstation. Jag omfamnar då hellre mitt öde och dör så som ödet förutbestämt.

När en djurstam blir för stor drabbas den av sjukdom och ett antal djur av stammen dör. Helt naturligt. Om naturen däremot inte anser att stammen är för står drabbas den inte av sjukdomar och den får fortsätta att växa. När människan däremot anser att en djurstam blivit för står så skjuter vi av den. När människostammen blivit för stor drabbas den av sjukdom och börjar dö - människan botar sjukdomen!

Och människan fortsätter att öka i antal, och fortsätter därmed att utarma jordens resurser. Det finns inget som stoppar mänsklighetens framfart, för alla sjukdomar som dyker upp hittar vi sätt att bromsa eller stoppa. Cancer kan vi till stor del bota idag. 1979 dök HIV upp för första gången, och idag finns det mycket effektiva sätt att bromsa sjukdomen och fortsätta leva i många årtionden till. Vi har nog snart besegrat denna fiende också.

Människan behöver sjukdomar som tar livet av oss. Sorgligt men sant. Enligt WWF Living Planet Report 2006 (sidan 20) kommer vi redan 2050 att behöva ytterligare ett jordklot att befolka bara för att hålla människan vid liv. VI förbrukar jordens resurser alldeles för fort, och vi ökar mer än vad vi dör av. VI går alltså inte jämt upp med den naturliga cirkeln.

För att få ett litet hum om hur mycket resurser vi utnyttjar kan du fundera på en sak nästa gång du besöker en livsmedelsaffär. Gå in i mejeriavdelningen och titta på hur mycket ägg det finns staplat där. Sen tänker du på hur många livsmedelsaffärer det finns på just din ort. Nu har det blivit ganska många ägg va? Tänk då på hur mycket ägg det står runt om i hela Sverige. Och Sverige är nog inte det enda land som har ägg i mejerihyllorna.

Det är lätt att se till det lilla man själv förbrukar. Men tänk på helheten.

Vad händer när vi inte har några fler sjukdomar att dö i? Vi behöver sjukdomar för att hålla beståndet nere. Vi kan ju inte börja skjuta av stammen direkt.

Stöd inte Rosa Bandet - STÖD VÄRLDSNATURFONDEN!








Kommentarer
Postat av: Andy

Sjukdommar gör mer än bara tunnar ut stammen, den får dessutom dom starkare att överleva, genom att dom sjuka inte förbrukar den delen av resuserna, som dom skulle ha gjort om dom forstatte leva!

Darvins teori stämmer rätt bra :)



2008-10-29 @ 13:16:31
URL: http://rattmuffen.blogg.se/
Postat av: Zombie

Hihi, kul att du skriver om detta precis efter att vi har redovisat vår stol som skall stöda WWF via försäljning ;)

2008-10-29 @ 16:31:47
URL: http://zombiefied.blogg.se/
Postat av: emil

du är grym du, massa bra åsikter...hoppas din blogg blir stor så alla får ta del =) grattis till SL-kortet...där ser du, man ska inte klaga, livet går upp och ner, så ska det va!

2008-11-05 @ 19:12:08
Postat av: Anonym

du är grym du, massa bra åsikter...hoppas din blogg blir stor så alla får ta del =) grattis till SL-kortet...där ser du, man ska inte klaga, livet går upp och ner, så ska det va!

2008-11-05 @ 19:12:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0