internet eller Internet - En etablerad felskrivning

Länge nog har jag stört mig på tidningarnas hemska stavning på Internet. Och med det menar jag inte att tidningarna stavar dåligt på Internet. Hänger ni med?

VIsst, medierna stavar allt sämre och sämre. Varje morgon, middag och kväll när jag läser nyheter hittar jag stavfel. Både i papperstidningarna och på Internet. Vad är det som är så svårt med att korrekturläsa? En journalist ska ju vara ett föredöme för andra, eller? Nej men tydligen inte. I en krönika häromdagen var språket fruktansvärt. En massa slangord som man oftast ser på bloggar och andra skitställen. En journalist ska inte använda ord som "outa".

Nåja det var inte det jag skulle ta upp nu, utan snarare stavningen på Internet - alltså själva stavningen på ordet/namnet Internet. Jag har fått lära mig att det stavas med versalt I. Varför? Jo för att Internet är ett egennamn. Det är en plats helt enkelt. Nu så här vid midnatt en lördagkväll när jag inte har bättre saker för mig tänkte jag att jag skulle googla Internet.

*google google google*

Ahhh, wikipedian har minsann en artikel om Internet. Men ve och fasa, vad får jag reda på egentligen. Jo att självaste Tidningarnas Telegrambyrå, mer känt som TT, har "bestämt" att Internet ska stavas med litet i. Den gamla griniga farbrorn i mig utbrister genast - Vad i hela fridens namn!! Ännu värre är ju faktiskt anledningen till deras beslut. "Internet är egentligen ett namn, men dess karaktär av egennamn är inte uppenbar och bruket av liten bokstav är mycket utbrett. Vi anpassar oss till ett skrivsätt som redan är etablerat."

Att påstå någon dylikt är ju fasansfullt! Att anpassa sig till ett skrivsätt som redan är etablerat. Vad händer härnäst? Att TT anpassar sig till fler etablerade skrivsätt? Helt plötsligt "outar vi feta colatjackare" varenda dag i tidningen.  Eller så sär skriver Tidningarnas Telegram byrå alla jätte bra artiklar de säljer till små stads tidningar. För särskrivningar håller ju faktiskt på att bli ett etablerat skrivsätt här i Sverige. Det tack vare engelskan.

Snälla TT, stava rätt för faan!




Kommentarer
Postat av: Ceder

Jag håller med dig, även fast jag inte är den rättar att säga något (sär skrivning here I come) men jag försöker iallafall hålla ordning på internet och Internet när jag skriver, det blir lättare att hålla reda på med rättstavning i Firefox dock :D

förresten, uppdatera länken till mig, den är numera http://wp.devnoll.se eftersom jag pajade www.devnoll.se samt att det ska vara annat där :D



Ha det!

2008-05-04 @ 02:09:21
URL: http://wp.devnoll.se
Postat av: t00b

Så, länken är fixad! :)



Hurså är det lättare att rättstava i Firefox? Tell me! :D



Btw, jävligt snygg sida! Kan man kommentera nu också? Hur gick det med den du skulle hjälpa mig med? ;) hehe

2008-05-04 @ 10:39:23
URL: http://t00b.blogg.se/
Postat av: Linn

Correction: särskriningarna beror inte i så stor utsträckning på engelskan som folk tror. (Särskrivningar som fenomen finns daterade redan från 1700-talet, då engelska språket inte hade något större inflytande i svenskan). Forskning på området visar att den största boven i dramat är rättstavningsfunktionerna i t.ex. word, eftersom de inte är programmerade att känna till alla sammansatta ord som finns i svenska språket. Detta beror på att många av orden inte har några regelbundna "stödkonsonanter" (konsonanter som underlättar avstavning och uttal av sammansatta ord).

2008-05-04 @ 11:26:32
URL: http://knyttsak.blogg.se/
Postat av: t00b

Ahaa, där ser man. Men vem är det då som gjort word? Joo amerikanarna ;) Indirekt är då engelskan en bidragande orska ^_^ Nej skämt åsido, det var någonstans jag läste att engelskan, som vi använder oss mer och mer av dagligen, bidrar till att ungdomar och barn tror att även svenskan särskrivs.

2008-05-04 @ 12:10:02
URL: http://t00b.blogg.se/
Postat av: Ceder

Så, nu finns det en förklaring på min blogg :D

Kommentarer har man alltid kunnat gjort, även på gamla sidan. Dock måste man regga sig så att det inte blir massa skräp.

Designen är faktiskt ett tema som finns gratis nånstans ifrån, så ingen credd till mig för den inte :D

Ska försöka med att greja lite med den bloggen ja skulle fixa, men det är lite svårt att importera gamla inlägg härifrån. Där jag fastnade sist :D



Ha det!

2008-05-05 @ 09:11:30
URL: http://wp.devnoll.se
Postat av: t00b

Jo men jag hittade ju ingenstans att regga mig! :p haha.. Okej, det var ett jävligt schysst tema iaf =)



Hmm, men det är okej om det inte går att importera.. Den här kan man ha kvar med hänvisning till den nya ^_^



Ha det gött!

2008-05-05 @ 17:19:05
URL: http://t00b.blogg.se/
Postat av: Ceder

http://wp.devnoll.se/wp-login.php?action=register < där reggar du dig...



fixar bloggen under eftermiddagen åt dig!

2008-05-06 @ 07:32:31
URL: http://wp.devnoll.se
Postat av: Linn

"et var någonstans jag läste att engelskan, som vi använder oss mer och mer av dagligen, bidrar till att ungdomar och barn tror att även svenskan särskrivs."



Jo, den inställningen hade jag också fram tills det att jag läste språkhistoria förra hösten. Det är en väl utbredd föreställning. För övrigt fick jag nog av alla särskrivningar på både Sveroks och Syskonskapets forum innan idag, så jag var tvungen att blogga om det: http://knyttsak.blogg.se/2008/may/sarskrivningar-ar-inte-okej.html

2008-05-06 @ 23:05:47
URL: http://knyttsak.blogg.se/
Postat av: t00b

Coolish! :D nu är jag reggad..

2008-05-07 @ 22:54:34
URL: http://t00b.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0