När ord står mot ord

"Pennan är mäktigare än svärdet" brukar det heta. Ord kan ha makt att förändra världen, ibland till det bättre och ibland till det sämre. Att tro, eller inte tro på det som sägs kan vara väldigt svårt.

Rättegången mot Riccardo's mördare är över, för den här gången. Tre års ungdomsvård för alla utom en som frikändes. Det var offrets bäste vän som var huvudvittne i målet och det var han som pekade ut gärningsmännen. Hans ord var det som avgjorde, eftersom det inte fanns några direkta bevis på vem som gjort vad. Försvaret lägger en helt annan tyngd på bästa vännens ord. De hävdar att just på grund av relationen så vill ju han hämnas sin väns tragiska bortgång, alltså är inte hans vittnesmål pålitligt.  

svd.se går det att läsa om en gymnastiklärare som för några år sedan skulle ha erbjudit högre betyg till en elev i utbyte mot oralsex. Den utsatta elevens berättelse är trovärdig enligt åklagaren, men läraren nekar. Här står ord mot ord och inga fysiska bevis finns att tillgå. Det är svårt att avgöra rättsliga processer när det inte finns några som helst bevis på att brottet faktiskt ska ha ägt rum.

En välarbetat historia kan självklart låta mycket trovärdig, medan en lätt skrajsen gymnastiklärares nekande kan låta väldigt falsk. Vem ska man tro på? Det är lätt att klanka ner på någons ord, och säga att det är osanning till dess att faktiska bevis dyker upp.


Kommentarer
Postat av: Ceder

Hörde på radio om det med läraren, enligt åklagaren så fanns det vis bevisning i sms mellan läraren och eleven, sen sa dom inte vad som det handlade om men att det fanns anspelningar på sexuella tjänster...

Men svårt är det verkligen :/

2008-01-08 @ 15:06:39
URL: http://www.devnoll.se
Postat av: t00b

Jaha, där ser man. Att dom inte kan skriva det på en gång då! =p

Ja men finns det sån bevisning så är det ju ganska solklart, men det är inte alltid det finns.

2008-01-08 @ 16:14:58
URL: http://t00b.blogg.se
Postat av: Ceder

Nä, att den inte alltid finns kan jag hålla med om

SvD är väl inte så snabba på att uppdatera direkt, liksom dom flesta andra svenska tidningarna :D

2008-01-08 @ 16:48:23
URL: http://www.devnoll.se
Postat av: t00b

Nej jag märker det. Väldigt irriterande eftersom man bildar sig en åsikt och uppfattning som kan vara helt felaktig. Man har ju liksom inte tid att kolla alla medier och deras källor! :D

2008-01-08 @ 20:41:51
URL: http://t00b.blogg.se
Postat av: Lilo

Angående läraren så tycker jag inte att ni ska dömda honom innan rättegång trots sms och så vidare. Hans liv är redan förstört...

2008-01-23 @ 19:15:57
URL: http://lil0.blogg.se
Postat av: t00b

Nej alla är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Eller i alla fall tills domen har vunnit laga kraft. En dom betyder ju inte till 100 % att någon är skyldig.

2008-01-24 @ 19:47:34
URL: http://t00b.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0