Förbud mot nyårsraketer?

Det har de senaste dagarna varit ganska heta debatter och inlägg angående nyårsraketer. Men är det inte samma visa varje år? Vi vet vad det kommer att skrivas om dagarna efter nyår, så varför blir vi lika förvånade varje år?

År 2000 förbjöds smällare som bara hade "ljudfunktion". När kommer det ett förbud mot raketer? På Aftonbladet.se citerar man Torkel Schlegel (vem det nu är); "Men man kan absolut reglera var och när fyrverkerier får användas. Vi är inte alls skyldiga att tillåta fyrverkerier i tättbebyggt område och skulle till exempel kunna sätta upp en gräns på 500 meter från närmaste byggnad."

polisen.se skriver man så här; "Oftast krävs inget tillstånd för att använda fyrverkerier. Om en stor mängd fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten kan tillstånd krävas, enligt 3 kap. 7 § ordningslagen (1993:1617). Tillstånd kan också krävas vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar."

Läser man däremot ordningslagen så står det bland annat följande;
 
2 § Med offentlig plats enligt denna lag avses
1. allmänna vägar,
2. gator, vägar, torg, parker och andra platser som i detaljplan
redovisas som allmän plats och som har upplåtits för sitt ändamål

och

[...]
2 kap. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Definitioner
[...]
5. andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas.
För att en sammankomst skall anses som allmän krävs att den anordnas
för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den eller
att sammankomsten med hänsyn till de villkor som gäller för tillträde
till den bör anses jämställd med en sådan sammankomst.

Vilket borde innebära att:
Oavsett om du befinner dig i tätbebyggt område eller 500 meter ifrån närmaste hus, så bryter man mot ordningslagen så länge allmänheten har tillträde. Eller?
Jag kan naturligtvis inte skriva och kommentera hela ordningslagen, det skulle ta för mycket plats och ta för mycket tid. Men tydligt är väl ändå att lagen är extremt luddig.

Torkel Schlegel exempelvis, verkar absolut inte veta vad som står i ordningslagen, om man tolkar hans citat. Nu menar han kanske inte 500 meter från närmaste byggnad i tättbebyggt område, utan kanske en ensam ladugård mitt ute i skogen. Men om allmänheten har tillträde dit, ja vad säger ordningslagen då?

Så här tycker riksdagsledamoter (klicka för större bild)
 (bilden blev visst inte så stor, men den finns på aftonbladet.se, länken ovan)





Kommentarer
Postat av: karolina

svar: jo, du har ju rätt i det helt klart. kanske hiro kan rädda nathan. men orka vänta tills i höst!

2008-01-03 @ 13:36:50
URL: http://karolinaastrom.blogg.se
Postat av: Victoria

Det är riktigt sorgligt att få se bilder på löpsedlar föreställandes pojkar som mist livet pga fyrverkerier. Trots det tycker jag inte att fyrverkerier ska förbjudas. Jag är hundägare, bor i ett tätbebyggt område och allt det där, men tycker fortfarande inte att det ska förbjudas. Jag blir så irriterad på alla tråkiga, surmulna människor som sitter och håller för öronen på nyårsafton. Irriterad! :P

2008-01-03 @ 20:58:04
URL: http://svartvitlila.blogg.se
Postat av: t00b

Nyårsafton får man stå ut med, men man behöver inte skjuta raketer en vecka före och efter nyår. Låt kommunerna ta hand om skjutandet, samla människor och fira in det nya året tillsammans med resten av stan :)

2008-01-04 @ 08:06:42
URL: http://t00b.blogg.se
Postat av: Ceder

Brukar inte lagarna vara väldigt luddiga överhuvudtaget? Har sett många lagar som både talar för och emot sig själv t.ex.

Hemma hos mig är det inte bara 1 vecka före nyår, utan det är ca 2 veckor innan jul samt minst 2-3 veckor efter nyår som det smälls raketer på.
Värsta är väl att folk är väldigt lata och tar 2 steg utanför sin trappuppgång och skjuter raketer. Har sett minst 2 såna tillfällen 2 gårdar bort från min gård :S

2008-01-04 @ 11:15:04
URL: http://www.devnoll.se
Postat av: t00b

Jo dom brukar vara väldigt luddiga och för att förstå vad som menas i lagtexten ska man gå en högskoleutbildning på 7 (eller om det är 9) terminer =)

Det är på såna vis som lägenheter börja brinna och folk dör.

2008-01-04 @ 11:39:36
URL: http://t00b.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0