En trasslig tronföljd

Jämställdshetskampen tar sig ända upp i konungahuset. Det tisslas och tasslas om Kronprinsessan Victoria's blivande make. Och nej, hon får inte välja make själv.

Eller får och får. Efter att ha läst Stefan Wahlberg's krönika i dagens nätupplaga av Metro så var jag tvungen att kika lite i lagboken. Har liksom inget bättre för mig just nu...

Enligt Stefan W. får inte Kronprinsessan välja sin make själv, utan det är en "statsrättslig angelägenhet". Både Kungen och regeringen ska godkänna Kronprinsessans gemål, innan det blir något bröllop. Det stämmer sisådär. Enligt Successionsordningen (1810:926) 5 § mister Kronprinsessan rätten till tronen om hon gifter sig utan godkännande från pappa Kungen och regeringen. Med andra ord har Stefan W. inte helt rätt i sin krönika. Jo, Victoria får gifta sig med vem hon vill, men inte utan att förlora arvsrätten till riket.

Successionsordningen är den äldsta av våra grundlagar och stadgades i Örebro den 26 september 1810.

I 4 § står följande:
"Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten"

Här blandar vi politik och religion i högsta grad. Om inte Kronprinsessan är religiös får hon inte ärva tronen. JO-anmäl det Andreas Pettersson! (Killen som JO-anmälde myndigheter som köpte in "pekande-handen" övergångsställessignalerna).

Många skulle nog vilja födas in i konungahuset, men vill man verkligen det efter att ha lärt sig allt nytt som man inte får göra?

"Pappa, får jag åka till Grekland i sommar?"
"Nej, lille Kalle, du ska stanna på Öland!"
Om lille Kalle åker till Grekland trots att pappa Kungen sagt nej, så bryter han mot grundlagen. Nämligen 7 § i successionsordningen. Tänk dig själv att bryta mot en grundlag om du rymmer hemifrån.

Vem vill vara ett kungabarn?







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0