Nej, nej och åter nej. Prostitution förblir olagligt

Svar igen från Rosenbad. Fortfarande inte från fröken Ask, men ändå. Det är hon som en gång sagt/skrivit det. Det här kan tendera att bli lite långt. Jag ursäktar mig för det.

2007/08:206 Översyn av sexköpslagen

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att den aviserade översynen av sexköpslagen genomförs i form av en parlamentarisk utredning. Som jag nyligen anfört i ett interpellationssvar (interpellation 2007/08:39) pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet med att ta fram direktiv till en utredning med uppdrag att utvärdera tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och vilka effekter förbudet har fått. Jag är inte beredd att föregripa den beredning som nu pågår genom ställningstaganden i frågan om utredningens sammansättning.


14 § Svar på interpellation 2007/08:39 om kriminaliseringen av sexköp Anf. 107 Justitieminister BEATRICE ASK (m):
Herr talman! Maryam Yazdanfar har frågat mig om jag avser att förändra nuvarande lagstiftning så att prostitution accepteras i den riktning som de svenska moderaterna förespråkar i Europarådet. Låt mig börja med att säga att prostitution naturligtvis inte är någon önskvärd företeelse i ett modernt och jämställt samhälle.

Tvärtom finns det många goda skäl för att motverka sexköp med de skador som det leder till för såväl individer som samhälle. Den svenska lagstiftningen med förbud mot köp av sexuell tjänst har varit i kraft sedan den 1 januari 1999. Det finns många olika uppfattningar om lagen, dess tillämpning och effekter. Enligt uppgifter från polis och socialtjänst har antalet kvinnor i gatuprostitution och antalet köpare i gatumiljö minskat sedan förbudet infördes.

Det är dock svårare att veta hur den mer dolda inomhusprostitutionen har påverkats. Ibland påstås den svenska lagstiftningen ha lett till att mer av prostitutionen förmedlas via Internet. Situationen är emellertid, enligt Socialstyrelsen, likadan i andra länder och har snarare med den nya informationstekniken i sig att göra.

Enligt rikskriminalpolisen, som är nationell rapportör om handel med människor, har det kommit tydliga indikationer på att förbudet mot köp av sexuell tjänst har haft positiva effekter när det gäller att förebygga människohandel för sexuella ändamål eftersom Sverige har rykte om sig att vara ett land som det är svårt att bedriva prostitution i, vilket kan verka avskräckande på dem som bedriver handel med människor.

Det finns emellertid inte någon samlad bild eller analys av hur förbudet har tillämpats och vilka effekter förbudet kan ha fått. Inom Justitiedepartementet pågår ett arbete med att ta fram direktiv till en särskild utredare med uppdrag att utvärdera förbudets tillämpning och effekter. Utredaren bör ges möjlighet att föreslå förändringar i lagstiftningen om det bedöms nödvändigt mot bakgrund av resultatet av utvärderingen. Något avskaffande av förbudet mot köp av sexuell tjänst är dock inte aktuellt.

Liiite långt blev det.

Nu ska jag kommentera det lite också.

"Prostitution hör inte hemma i ett modernt och jämställt samhälle"
Tyskland, England och Holland, är omoderna och ojämställda länder. Rätt eller fel?
Låt oss först och främst definiera ordet jämställdhet. Det här har jag dessutom tagit direkt från JämO's hemsida:

Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Det gäller till exempel: * makt och inflytande * ekonomiskt oberoende * företagande, arbete, arbetsvillkor * utbildning och utveckling * ansvar för hem och barn * frihet från könsrelaterat våld

Jag förstår inte vad jämställdhet har med prostitution att göra? Det är fritt för både män och kvinnor att välja att prostituera sig. Enligt SANS, Sexsäljares och allierades nätverk i Sverige är det snarare långt ifrån jämställt att olagligöra prostitutionen. Ett utdrag från ett pressmeddelande från SANS: "...sexsäljare ska ha samma mänskliga rättigheter som alla andra i samhället och inte utsättas för diskriminering, förtryck eller stigmatisering..."

"..antalet kvinnor i gatuprostitution och antalet köpare i gatumiljö minskat.."
Ja men inte prostitutionen överlag. Säljarna tvingas hitta andra lösningar. Lösningar som har visat sig farliga för dom. Att leta sig till öde platser för att bli lurade, rånade och misshandlade. Någon koll på hur det är med inomhushorandet har dom inte direkt. Men att det minskat på gatan har ju naturligtvis med Internets framgångar att göra. Eller?

Man har hela tiden vänt sig till polisen eller socialstyrelsen för att utreda lagens effekter. Har någon överhuvudtaget brytt sig om att se över verkligheten? SANS hemsida ger mig en väldigt klar bild av hur verkligheten är.  Det är därifrån jag gör mig en bild av hur det skulle kunna vara. För er som är totalt emot prostitution, läs lite på SANS och se om ni kanske ändrar uppfattning. Det finns faktiskt dom som frivilligt säljer sex.




Kommentarer
Postat av: hmmm

vad jämnställdhet har med prostitution att göra?
Antagligen för att det är en majoritet som är kvinnor som säljer sex och köparna män.
men trots detta så står det oftast en man bakom tjejen som tar pengarna också.
hur kan det komma sig?!
tror du inte att det har något med att göra att kvinnan alltid blir den utsatta.
att förändra det har med jämnställdhet att göra. och det är inte bara detta som gör att prostitution har med jämnställdhet att göra.

och hur kommer det sig att det är flest män som vill att prostitution blir lagligt?

2007-11-22 @ 20:53:12
Postat av: hmm igen

och varför ska man göra det lagligt istället för att jobba med att försöka få bort det istället?

2007-11-22 @ 20:54:06
Postat av: t00b

Hmmm - Hur vet du att det oftast står en man bakom tjejerna och tar ut pengarna?
På vilket sätt blir en kvinna utsatt om hon själv valt att prostituera sig?

Anledningen att det är flest män som vill få det lagligt är ju självklart att det är för att män är dom som "nyttjar" tjänsterna mest. Det är ju solklart.

Du har kanske inte läst mina andra inlägg om prostitution, och heller inte läst det som SANS skriver heller. Jag är helt emot den människohandel som bedrivs, där kvinnor tvingas till att sälja sex mot sin vilja. Ofta kommer dessa kvinnor från öststaterna. Det är den verksamheten man ska jobba för att få bort. Den frivilliga prostitutionen är ju inget riktigt problem. Att ha sex är ju en naturlig grej, och jag ser inget omoraliskt eller fel i att sälja det.

Alla människor är inte kapabla till att umgås socialt med det motsatta könet, eller är handikappade på något vis. Varför ska dom dömas till ett liv utan sex? I Danmark är det till och med en tjänst som subventioneras av staten om man har ett handikapp.

2007-11-23 @ 12:27:41
URL: http://t00b.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0